23/5/16

Kuglice sa kondenzovanim mlijekom i orasima

Jedna nije nikada dovoljna!!!

DSCN1341

Moji dragi čitaoci  i ljubitelji grčke kuhinje , dobar dan

Dugo vremena je prošlo od kada sam objavila poslednji recept , ali nikako da stignem sjesti ispred računara sve ovo vrijeme. Gomila obaveza  uzima svu moju snagu. I ovo vrijeme uopšte ne pomaže … Tek juče i danas smo uživali u sunčanom danu… Današnji recept sam napravila davno ranije , možda čak  prije pet mjeseci. Jednostavan sitan kolač , koji fino izgleda i ima baš fin ukus. Nažalost ,ako budete odlučili da ga napravite , trebaćete kondenzovano mlijeko , koji se ne prodaje (koliko ja znam ) na prostorima Banjaluke , i stvarno još uvijek ne razumijem  zašto  preduzeća ne prave ovu baš korisnu namirnicu u poslačistarstvu . Nije ništa strašno da ga napravite sami kod kuće . Glavni sastojak za njega je mlijeko u prahu koje možete da nabavite u svim supermarketima.

Sastojci
1 domaće kondenzovano mlijeko
3 šolje izmrvljenog keksa (1,5 paketića keksa)
3 s.k margarina
malo likera
3 s.k kakaa
1 šolja oraha
par kašika šećera u prahu

Krupno isječeni orasi za dekoraciju
DSCN1293

Na  vatru stavljamo margarin i kondenzovano mlijeko .

DSCN1295
Čim se stopi margarin , dodajemo liker , kakao i krupno isječene orahe.

DSCN1296
Potom dodajemo izmrvljeni keks i promješamo da napravimo smjesu kao što se vidi na slici. Probamo po želji i dodajemo šećer u prahu. Smjesu stavljamo u frižider oko pola sata da se malo stegne.
DSCN1321
Potom oblikujemo male kuglice koje urolamo u orohe . Kuglice držimo u frižideru i trošimo  umjereno.
DSCN1338

mala tajna 1 : u takve kolače volim da dodam u smjesu domaća slatka od raznog voća. U ove kuglice sam dodala i slatko od zelenih oraha. Slatko je dosta slatko , tako da nije potrebno dodavati više šećera. Danas sam išla  potražiti zelene plodove oraha , ali nažalost mraz koji je dosta puta padao ove godine, do sada ih je sve unistio …..

mala tajna 2 : umjesto oraha možete koristiti babem , lješnjak , pistacije ili kombinaciju.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

4 σχόλια:

  1. An k eho stamatisei na ftiahno k na troo glyka k epeidi variemai n ftiakso domace mleko ostoso tha me endiefere na mou peis an plisiazei to zaharouho i to subiknomeno gia matho k ayti ti parallagi tou troufakiou...
    Ama den einai poly glyko mou fainetai nostimouli. Hairetismata apo ti patrida!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολύ θυμίζει ζαχαρούχο , είναι γλυκο στη γεύση. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό , βέβαια εξαρτάται και από το πόσο γλυκά είναι τα μπισκότα που χρησιμοποιείς. Τα δικά μου είναι θα έλεγα άγλυκα. εγώ χρησιμοποίησα γλυκό του κουταλιού ,οπότε δεν χρειάστηκε να προσθεσω ζάχαρη

      Διαγραφή
  2. P.s ta louloudakia einai hartina i apoksiramena k vammena?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα λουλουδακια ειναι αποξηραμενα..μπορεί να ειναι και ψευτικα ...δεν ξερω...

      Διαγραφή