12/1/13

Lignje u šerpi

Είσαι μια σουπιά εσύ
DSC01645…. 
Dobar dan , dobar dan!
Prije svega primite moje želje za sretnu Novu Godinu.Sve najbolje želim svima. neka Vam 2013 donese zdravlje i sreću.
Dugo se nismo sreli ali evo me  ponovo. vjerovatno ste mislili da sam napustila moj blog , ali to nije istina. išli smo porodično u Grčku i  vratili se prije par dana. Nisam imala uopste vremena da vas pozdravim jer tamo nemam internet.
Kako smo se proveli u otadžibi,navno da u njoj nikada ne može biti loše. Vrijeme je bilo dobro i veoma toplo. Odmorili smo se i jeli smo mnogo. vratili smo se radosniji  i  naravno deblji.
Ja za vas nisam spremala nista , ali moja majka jeste.Dakle 2013 počinje sa njenim ukusnim receptima.
Istina je da danas nisam znala šta da stavim na blog. Bilo bi dobro da je prvi post za ovu godinu neki dobar kolač . Mi smo pojeli toliko mnogo mesa i kolača tamo , tako da sam poželjela postaviti nešto laganije. Postoji li nešto lakše od ribe - dakle lignja …
Sastojci
2 kilorama lignji
1 crveni luk
2 – 3 paprike
ulje – crveno vino
so, biber , crveni biber
 lignje1
Dobro očistimo lignje, isperemo ih i stavimo u šerpu sa malo vode da se kuhaju par minuta. Dosipamo vodu.
 lignje2
Stavljamo ponovo na vatru dodajući ulje i crveni luk.
lignje5
Dodajemo iscječene paprike.
lignje4 
Stavljamo jednu malu času vodu i jednu malu času crvenog vina. kuhamo na laganoj vatri (ne više od pola sata). Jelo je gotovo kada ostane na ulju.
lignje6



Mala tajna 1 : lignje kada se skuhaju ostaje blizu polovine. znači za jednu četvoročlanu porodicu trebate oko 2 kilograma.
Mala tajna 2 :najgori dio priprema ovog jela je čistenje. Lignje možete kupiti očistenje ili zaleđene. naravno da nisu toliko ukusne kao svježe.
Mala tajna 3 : ovo jelo je najbolja meza uz uzo. vrijedi probati.

PRIJATNO !!!!!!!