22/10/12

Pile sa krompirom

Απλό και νόστιμο κοτοπουλάκι μου !!!




Piletina  je  moje omiljeno meso. Ukusno i bez kalorija:)). Često ga pravim na različite načine. Ovom prilikom pokazaću vam kako se pravi sa krompirom. Moguće je da ovo što ćete pročitati , već znate. Međutim kad sam počela kuhati , sjećam se da sam pitala stalno i vezano za sve. Pitala sam i kako da operem pile!! (sada se smijem , ali tada mi je bilo čudno da uhvatim meso) . Dakle , ovaj sadržaj je posvjećen nekome ko počinje da kuha.


Sastojci
Pile (količina zavisi od vas)
Krompir (količina zavisi od vas)
2- 3 paprike
Malo ulja
Senf
So- biber – crvena slatka paprika – origano


 Sječemo jedan komad papira za pečenje i stavljamo u pekač. Papir za pečenje UVIJEK koristimo kad kuhamo , jer ne treba posle kuhanja da peremo satima suđe. To mi je otikrila davno moja ujna i od tada to stalno radim na taj način 



Pile dobro operemo , ostavimo malo da se osuši i rasporedimo u pekač. Ogulimo krompire i rasporedimo pored pileta i okolo. Isto radimo i sa paprikama.



Dodato začine. Ne treba da smo škrti kada koristimo začine. Grčka kuhinja ih obožava. Međutim bilo bi bolje da dodate origano malo prije nego što je naše jelo gotovo. Origano na neki način daje jelu gorak ukus. Ako nemate domaći origano, bolje izbjegavate ga koristiti. Onaj kupovani ne valja (barem ja tako mislim).Na kraju dodamo ulje i senf.

Promješamo dobro tako da začini, ulje i senf budu prisutni svagdje. Zatvaramo i pečemo na temperaturi od 220 C . Često otvaramo i pregledamo naše jelo. Kad je gotovo, serviramo na tanjir. Ne pečemo ga puno. Mora meso da zadrži njegovu vodu.


Male tajne : bez obzira koliko mi se sviđa piletina , moram priznati da se jede vruća i to odmah . Nije dobra kad ostane za idući dan.

SRETNO!!!!!