29/10/12

Pečeni sir

Ψητή φέτα :ένα ορεκτικό για όλους τους ουρανίσκους, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς...



       Ovaj put sam odlučila da iprobamo naš omiljeni nacionalni sir koji se zove  „feta“. Radi se o bijelom siru koji se pravi od ovčijeg mlijeka i može se dodati i odredjena kolicina kozijeg mlijeka. Čuva se u slanoj vodi. 1996 godine Evropska Unija je odlučila da stavi fetu među zaštićene proizvode .To znači da nijedna druga zemlja koja proizvodi takav sir , ne može koristiti  naziv  „feta“. To je isključivo grčka riječ i samo naša zemlja ga može proizvodi na tradicionalni način.
      Evo  nekoliko podataka iz naše Istorije : U Odiseji pronalazimo prvi proizvod fete. I on nije niko drugi nego  Kiklop. Od mlijeka je znao praviti fetu , koju je čuvao.
Danas mi Grci konzuiramo fetu na različite načine: grčka salata nije grčka bez fete, sirnica nije prava ako nema dovoljne količine fete itd.
      Danas ćemo probati jednu veoma ukusnu mezu sa fetom. Naravno da ovdje ne možemo naći pravu grčku fetu , (barem u Banjaluci) i zbog toga ćemo koristiti bilo koji bjeli sir iz Supermarketa.

Sastojici :
Sir feta (jedna velika kriška)
1 paradajz
1 ljuta paprika (ako nemate, mozete staviti žutu papriku). U tom slučaju treba nam ljuta paprika u sjemenkama (mpoukovo)
Malo maslinovog ulja
Oregano (bolje da je domaći)

Sad da vidimo kako se pravi: 

Koristimo jednu malu keramičku posudu. Ja sam koristila ovu što se vidi na slici. Namjerno sam je donijela iz Grčke da imam gdje da pravim moju omiljenu mezu. Ako imate nesto slično , možete praviti ovaj specijalitet , ako nemate  , folija može biti jedno od riješenja. Oblikujte foliju u obliku gnijezda.




Sječemo jedan komad sira i stavimo u posudu.
Dodajemo oregano i ljutu papriku u sjemenkama (ako nemamo ljutu papriku)
Dodajemo papriku , koju smo isjekli na male komadiće.


Prekrivamo sa kriškama paradajza , malo oregana i malo ulja. Pečemo na temperaturi od 200 . Sir je gotov kad je mekan i nema tečnosti. 

 
Mala tajna : Mnogo je ukusnije kada je ljuto. 

Σίγουρα θα το αγαπήσετε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου